
Shiitake – Lentinula Edodes
Jaga
Arheoloogilised leiud näitavad, et Shiitaket on kasvatatud vähemalt tuhat aastat, kusjuures varaseim kirjalik ülestähendus pärineb aastast 1209 pKr Lõuna-Jaapanist. See seen on sügavalt juurdunud Ida-Aasia kulinaarsetes traditsioonides ja seda toodetakse tohututes kogustes. Viimastel aastatel on see saavutanud populaarsust ka Ameerika Ühendriikides, mitte ainult toiduvalmistamise ja tervisliku toidu ringkondades, vaid ka väiketalude madala hooldusvajadusega sissetulekuallikana.
Kuni mõne aastakümne taguseni kasvatati Shiitake seeni peamiselt looduslikult, nakatades lehtpuu palke ja lastes neil välitingimustes kasvada. Meetodi väljatöötamine, kus seeni kasvatatakse kunstlikult steriliseeritud saepurublokkidel, on sellest ajast alates protsessi revolutsiooniliselt muutnud, muutes selle kiiremaks ja tõhusamaks. Tänapäeval on loodud mitmesuguseid täiustatud tehnikaid ja spetsiaalseid tüvesid, mis vähendavad nakatamisest esimese saagini kuluvat aega umbes aastalt vaid 30 päevani. Sellest hoolimata on palkide kasvatamine endiselt populaarne oma lihtsuse, vähese tööjõuvajaduse ja kõrge edukuse määra tõttu.
Shiitaket tuntakse mitte ainult nende ainulaadse aroomi ja rikkaliku umami maitse poolest, vaid ka nende toitumisalaste eeliste tõttu. Nad on rikkad valgu, kiudainete ning mitmete oluliste vitamiinide ja mineraalide poolest. Teatud Shiitake seentes leiduvad ühendid võivad potentsiaalselt alandada vererõhku ja kolesterooli ning aidata ennetada erinevaid vähitüüpe.
Lihtsaim ja vanim kasvatamismeetod hõlmab tammepalkide inokuleerimist koloniseeritud teramütseeliga. See meetod annab seeni umbes aasta pärast, kusjuures järgmised saagid ilmnevad regulaarselt järgmise nelja kuni viie aasta jooksul.
Kuni mõne aastakümne taguseni kasvatati Shiitake seeni peamiselt looduslikult, nakatades lehtpuu palke ja lastes neil välitingimustes kasvada. Meetodi väljatöötamine, kus seeni kasvatatakse kunstlikult steriliseeritud saepurublokkidel, on sellest ajast alates protsessi revolutsiooniliselt muutnud, muutes selle kiiremaks ja tõhusamaks. Tänapäeval on loodud mitmesuguseid täiustatud tehnikaid ja spetsiaalseid tüvesid, mis vähendavad nakatamisest esimese saagini kuluvat aega umbes aastalt vaid 30 päevani. Sellest hoolimata on palkide kasvatamine endiselt populaarne oma lihtsuse, vähese tööjõuvajaduse ja kõrge edukuse määra tõttu.
Shiitaket tuntakse mitte ainult nende ainulaadse aroomi ja rikkaliku umami maitse poolest, vaid ka nende toitumisalaste eeliste tõttu. Nad on rikkad valgu, kiudainete ning mitmete oluliste vitamiinide ja mineraalide poolest. Teatud Shiitake seentes leiduvad ühendid võivad potentsiaalselt alandada vererõhku ja kolesterooli ning aidata ennetada erinevaid vähitüüpe.
Lihtsaim ja vanim kasvatamismeetod hõlmab tammepalkide inokuleerimist koloniseeritud teramütseeliga. See meetod annab seeni umbes aasta pärast, kusjuures järgmised saagid ilmnevad regulaarselt järgmise nelja kuni viie aasta jooksul.